Afgelopen zomer spendeerden we onze gezinsvakantie in Piëmont en kwam ik -eindelijk- in de gelegenheid om deze schitterende wijnregio van nabij te onderzoeken. Uiteraard keek ik uit naar een bezoek aan Serralunga d’Alba, waar de absolute toppercelen van de gerennommeerde DOCG Barolo-appellatie zich bevinden, maar verrassend genoeg ging m’n aandacht toch ook naar de uitstekende schuim- en natuurwijnen die Alta Langa te bieden heeft. Een paar mijmeringen over die bloedhete zomer van 2022…

Bereid je voor
Vooraleer je toekomt in zulke enorme wijnschatkist die Piëmont is, moet je natuurlijk de nodige voorbereidingen treffen. Jezelf inlezen, voldoende rondsurfen op het net en goed voorproeven als het even kan. Zo ontdekte ik afgelopen jaren al snel dat de meeste rode wijnen van de barberadruif me niet of minder kunnen bekoren wegens te zoet, te gestoofd, te vlak. Uitzonderingen te na gelaten. Wijnen op basis van de nebbiolodruif weten me dan weer wél aan te spreken. Dezen zijn vaak wat krachtiger, bitterder, ja, zelfs weerspanniger en dat maakt het voor mij dan ook interessanter. “Ah, dat is gemakkelijk! Je richt je gewoon tot de duurste wijnen van het segment en slaat wat Barbaresco en Barolo in,” hoor ik mensen en wijnliefhebbers dan luidop denken. Toch niet, aangezien ik ondertussen al wel begrepen heb dat je zoals bij zovele zaken in het leven wat dieper moet graven en geduld moet oefenen om wat dichter tegen wijs- en waarheden aan te komen. Liefhebbers van de nebbiolodruif hoeven zich daarenboven helemaal niet te beperken tot de grote en vaak ook onbetaalbare ‘sterappellaties’ Barolo en Barbaresco. Je kan evengoed wat verderop in de heuvels terecht voor het betere werk, en ook de grote makers uit Barolo en Barbaresco maken meestal een zogenaamd kleinere maar prima wijn die dan veelal het etiket “Nebbiolo Langhe” meedraagt. Die wijnen zijn dan wat minder complex, maar scoren dan weer beter op het vlak van fruitigheid en drinkbaarheid, en laat dat nu net de eigenschappen zijn die ik waardeer in rode wijn. De Nebbiolo Langhe van Giulia Negri bijvoorbeeld, vind ik een absolute aanrader.
Maak je selectie
Ok, mijn druif was dus snel gekozen: nebbiolo. Daarna volgde dan de selectie van de wijnmaker of wijnmakers die je wil bezoeken. Als vuistregel kan je stellen dat het werk in de kelder (in ruime zin) 80% van de kwaliteit van je wijn bepaalt, de overige 20% is afhankelijk van externe omstandigheden zoals de ondergrond, de jaargang of de druif. De wijnmaker is dus een cruciale parameter in je zoektocht. Of een wijnmaker de biodynamische regels respecteert, al dan niet met officiële certificatie, is overigens een extra element dat ik altijd graag meeneem. Niet dat ik zo’n overdreven groene jongen ben, maar wijnmakers die zorg dragen voor hun omgeving, dragen uiteindelijk ook zorg voor zichzelf en hun nakomelingen, en dus voor hun wijn. Ecologische principes in de wijnmakerij zijn dus helemaal zo gek niet.
Vervolgens. Aangezien je maar enkele dagen de tijd hebt en je jouw gezin niet wil belasten met urenlange tastings en lange ritten naar de wijndomeinen (neem van me aan: voor de afstanden in Piëmont moet je minstens 3 keer zoveel tijd rekenen als bij ons), moet je echt wel het scheermes van Ockham bovenhalen. Hoe je dat het beste toepast? Ten eerste, laat andere kenners en ervaringsdeskundigen spreken. Ten tweede, neem de beste terroir (samentrekking van “terre” en “histoire”, m.a.w. de combinatie van al het beste wat de geschiedenis en knowhow van een plaats te bieden heeft) eruit. Ten derde en misschien wel meest belangrijke: volg je hart. Mijn hart, wellicht wat geholpen door m’n hoofd, fluisterde dan ook toe dat ik koers moest zetten richting Ettore Germano, een volgens de internationale pers gerespecteerde wijnmaker die z’n prijzen de afgelopen jaren toch min of meer normaal wist te houden. Nu ja, wat is normaal natuurlijk? Alles is relatief uiteindelijk, toch?
Ettore Germano – Barolo Serralunga 2018
Ettore Germano dus. We hadden ons bezoek netjes op voorhand aangekondigd -iets wat ze in Noord-Italië net iets beter weten te waarderen dan in het diepe zuiden- en het ontvangstcomité stond dan ook klaar. Een mooi getrimde haag en statige afsluiting markeren het domein, nadat je aanbelt komt er een kwispelende viervoeter je tegemoet en word je hartelijk ontvangen door de eigenaars. Ettore Germano staat er overigens om bekend om zélf zo nu en dan de ontvangsten te doen, maar wij moesten ons tevreden stellen met de prima ontvangst door medewerker Paola. We doken meteen de kelders in waar we de verschillende vaten statig zagen pronken die de barolo’s en nebbiolo’s hun typische tweede rijping geven. Eerlijk gezegd, dat is altijd even leuk om te zien, er hoort dan ook een mooie selfie bij, maar waar je eigenlijk écht voor komt is de proeverij. Welk vlees zit er in de kuip? Bevestigt de wijn de verwachtingen? Wat zijn de verschillen tussen de jaargangen? Heeft de wijnmaker misschien een verrassing in petto die ik op geen enkele andere manier dan hier op het domein zou kunnen ontdekken?

Wel, mijn bezoek liet in deze absoluut niet te wensen over. Paola drong er nogal op aan om eerst een glaasje riesling te proeven (really, what’s the point?) maar bevestigde daarna m’n vermoedens en schonk me een uitgebreide selectie aan nebbiolo’s en barolo’s uit. Mijn indrukken? Fan-tas-tisch. Hoewel ik m’n twijfels had of de Barolo DOCG Serralunga 2018 te jong gedronken zou worden, ontkrachtte de realiteit in mijn glas meteen m’n aannames. De 2018 is een prachtige jaargang die nu al op dronk is en wellicht nog vele jaren op dronk zal blijven. Een wijn met veel precisie gemaakt, mooi in balans, krachtig en tegelijk ook elegant met toetsen van rood fruit, kersen, viooltjes en ragfijn verweven tannines. Omwille van de toen heersende hittegolf (43 graden die dag) besloot ik echter om pas in het najaar een lading naar België te laten afzakken. Ondertussen ligt de Barolo reeds vredig in m’n kelder te rusten.
Afwijken van het pad – De Alta Langa
Bon, om een idee te krijgen van wat échte topwijn, de échte referentie is, moet je dus wel eens gek durven doen en meteen in de muil van het beest durven kijken. Voor vele mensen zal het wellicht waanzinnig klinken om enkele flessen van 30 euro in je kelder te stockeren, aan de andere kant zijn wijnen mijn passie, wil ik er alles van weten, en wil ik ook een kader opbouwen. Kortom, ik wil élke wijn kunnen taxeren op zijn merites en dat kan je enkel doen als je ook echt weet wat de top bieden heeft.
Dit gezegd zijnde, hou ik er toch ook en vooral van om nog wat dieper te graven en op zoek te gaan naar de verborgen parels. En die parels liggen in Piëmont dus zomaar voor het rapen. Verdiep je om die reden zeker eens in de schuimwijnen van de Alta Langa. De methoden die ze daar gebruiken zijn dezelfde als in de Champagne en de kwaliteitsvereisten zijn er minstens even streng. De producenten zijn er talloos en staan te springen om je met alle warmte en genegenheid die de mensen uit deze streken zo typeert, te ontvangen. En heb je geen zin in wijn, of wil je wel eens iets anders proberen? Ga dan zeker eens kaas proeven bij Bricco della Croce, die ervaring zal je niet snel vergeten.

Nuttige links
Ettore Germano: https://www.ettoregermano.com/ (de referentie)
Licata Vini: https://www.licata.be/ (duur maar goed, schat aan informatie)
Xtrawine: http://xtrawine.com (goedkoper en gratis leveren vanaf 200 euro)
La Luna Buona: https://lalunabuona.com/ (goed slapen, eten en drinken is belangrijk)
Bricco della Croce: https://www.facebook.com/people/Bricco-della-Croce/100063507943181/?paipv=0&eav=AfZVaw-jJ6JzH0Oo3tZggRMWUsUHaMoGN5JqHjvAtd6SX8FxpGCLwtW8Ouapg6ONCTw&_rdr